Párkapcsolati és családi életvezetési tanácsadás (egyéni terápia)

Életünkben gyakran adódnak olyan helyzetek és pillanatok amikor nem tudunk vagy nem merünk segítséget kérni.

A tanácsadásom lényege, hogy nem adok tanácsot, viszont ráébresztelek rejtett gondolataira, érzéseire,  ismétlődő viselkedés mintáira és ezek alapján már tudni fogja mit kell tennie...

Az életvezetési tanácsadás során segítünk feltárni a problémát, kijelölni az elérendő célokat, s közösen megtalálni azt a megoldási módot, megoldási stratégiát, amely a Kliens számára a legmegfelelőbb. Ez a folyamat sosem úgy zajlik, hogy a tanácsadó kész válaszokat, konkrét tanácsokat ad, hogy hogyan kellene élni, hanem a klienssel együtt gondolkodik, együtt keresik meg a kliensből fakadó megoldást. Célunk, hogy önismerete, önelemző képessége, probléma megoldási készsége is fejlődjön, hogy az adott helyzetben elsajátított megoldási stratégiát később is hatékonyan tudja alkalmazni.

Ez a terápia csak kettőnk beszélgetése. Általában min. 10 alkalom, max 2 - 4 év, heti egyszeri  ülésekkel. Természetesen a probléma természetéhez, a Kliens igényeihez és pénztárcájához igazítva, szóval egyénre szabva. A beszélgetésekkel  a probléma gyökereit tárjuk fel.

Általában persze az egészen kicsi gyerekkorban találjuk a hibát, mert 6 éves korig kellene elsősorban feltöltődnünk azzal az érzéssel, hogy szerethető vagyok, jó vagyok, helyem van a Világban, biztonságban vagyok, biztonságos a Világ. Ez legtöbbünkben valamennyire hibádzik és ezért viseljük nehezebben a kríziseket, az Élet nehézségeit, a veszteségeket, a változásokat.

A terápia során a terapeutával való szoros kapcsolat hivatott részben visszatölteni ezeket a lét-energiákat, különböző technikákkal fűszerezve:

- részben az, hogy átbeszéljük a múltat és felnőtt ésszel átértelmezzük a történéseket (pl. hogy ne arra figyeljünk, hogy mit nem kaptunk meg, hanem arra, amit megkaptunk, hogy az életünket a szüleinknek köszönhetjük, de minden mást máshonnan is be tudunk szerezni, utólag megvédeni kicsi kori magunkat a veszélyektől, biztonságot adni neki, stb,.)

- a jelen megértése és a jövőkép kidolgozása a legfőbb vonulat. A múlt feldolgozása nem cél, csak az egyik eszköz! Csak éppen a múltban kialakított energiák határozzák meg a jelenünket és a jövőnket. A cél, ezek élhetővé, boldoggá tétele.

Az egyéni terápia az esetek nagy részében jövő-terápia is egyben, a jelen nehézségekből való kiutat jövőkép megalkotásával, pontosításával, árnyalásával segítjük. A múlttal annyit és olyan mélységben foglalkozunk, amennyire az a jelen működések megértéshez és jobb alternatívák megtalálásához szükséges.

Esetekben:

  • Párkapcsolati problémák,
  • Önértékelési zavarok (pl.: kisebbségi érzés, bűntudat),
  • Identitás-, hangulatzavarok (depresszió),
  • Pszichoszomatikus problémák (pl.:asztma, allergia, magas vérnyomás, gyomorfekély),
  • Élethelyzeti elakadások,
  • Veszteség élmények (pl.: gyász, válás feldolgozása)
  • Visszatérő személyközi konfliktusok