Egyéni terápia

Párkapcsolati és családi életvezetési tanácsadás (egyéni terápia)

Életünkben gyakran adódnak olyan helyzetek és pillanatok amikor nem tudunk vagy nem merünk segítséget kérni.

A tanácsadásom lényege, hogy nem adok tanácsot, viszont ráébresztelek rejtett gondolataira, érzéseire,  ismétlődő viselkedés mintáira és ezek alapján már tudni fogja mit kell tennie…

Az életvezetési tanácsadás során segítünk feltárni a problémát, kijelölni az elérendő célokat, s közösen megtalálni azt a megoldási módot, megoldási stratégiát, amely a Kliens számára a legmegfelelőbb. Ez a folyamat sosem úgy zajlik, hogy a tanácsadó kész válaszokat, konkrét tanácsokat ad, hogy hogyan kellene élni, hanem a klienssel együtt gondolkodik, együtt keresik meg a kliensből fakadó megoldást. Célunk, hogy önismerete, önelemző képessége, probléma megoldási készsége is fejlődjön, hogy az adott helyzetben elsajátított megoldási stratégiát később is hatékonyan tudja alkalmazni.

Ez az alkalom csak kettőnk beszélgetése. Általában min. 10 alkalom, max 2 – 4 év, heti egyszeri  ülésekkel. Természetesen a probléma természetéhez, a Kliens igényeihez és pénztárcájához igazítva, szóval egyénre szabva. A beszélgetésekkel  a probléma gyökereit tárjuk fel.

Általában persze az egészen kicsi gyerekkorban találjuk a hibát, mert 6 éves korig kellene elsősorban feltöltődnünk azzal az érzéssel, hogy szerethető vagyok, jó vagyok, helyem van a Világban, biztonságban vagyok, biztonságos a Világ. Ez legtöbbünkben valamennyire hibádzik és ezért viseljük nehezebben a kríziseket, az Élet nehézségeit, a veszteségeket, a változásokat.

A terápia során a terapeutával való szoros kapcsolat hivatott részben visszatölteni ezeket a lét-energiákat, különböző technikákkal fűszerezve:

– részben az, hogy átbeszéljük a múltat és felnőtt ésszel átértelmezzük a történéseket (pl. hogy ne arra figyeljünk, hogy mit nem kaptunk meg, hanem arra, amit megkaptunk, hogy az életünket a szüleinknek köszönhetjük, de minden mást máshonnan is be tudunk szerezni, utólag megvédeni kicsi kori magunkat a veszélyektől, biztonságot adni neki, stb,.)

– a jelen megértése és a jövőkép kidolgozása a legfőbb vonulat. A múlt feldolgozása nem cél, csak az egyik eszköz! Csak éppen a múltban kialakított energiák határozzák meg a jelenünket és a jövőnket. A cél, ezek élhetővé, boldoggá tétele.

Az egyéni beszélgetés az esetek nagy részében jövő előkészítése is egyben, a jelen nehézségekből való kiutat jövőkép megalkotásával, pontosításával, árnyalásával segítjük. A múlttal annyit és olyan mélységben foglalkozunk, amennyire az a jelen működések megértéshez és jobb alternatívák megtalálásához szükséges.