Családi helyzetek mediációja

Családi mediáció

A családi mediáció a viták, az elrontott kapcsolatok rendezésének alternatív módja. A módszer kiválóan alkalmas házassági krízisek áthidalására, megoldására is. Rohanó világunkban egyre kevesebb idő jut egymásra. Ez a felgyorsult tempó konfliktusok forrásává is válhat, és kikezdheti a legerősebb párkapcsolatokat is. A felgyülemlő feszültségeket, problémákat gyakran a szőnyeg alá söpörjük, ahelyett, hogy szembenéznénk velük.

Szülő-kamasz konfliktusok kezelése

Szülő-kamasz konfliktusok rendezése mediációval: célja, hogy csökkenjen a szülő és a kamasz közötti feszültség, kapcsolatuk javuljon, a lehető legnagyobb harmónia alakuljon ki a családban.

A mediáció nagy előnye az időbeli rövidsége. Ezekben az esetekben ugyanis a kamasz nem hajlandó egy-két alkalomnál többször eljönni. Másrészt a szülők közül is az egyik mindig nagyon elfoglalt. A gyerek viszont veszélyhelyzetben van: csavarog, iszik, drogozik, az iskolában egyre több a probléma vele, furcsa alakokkal barátkozik. Ebben a helyzetben nincs idő a mélyben húzódó okok keresésére, a családtagok közötti pszichológiai játszmák elemzésére (a későbbiekben azonban ezt is érdemes körüljárni). Csak annyit tehetünk, hogy a konkrét probléma hátterében lévő érdekek összehangolásával foglalkozzunk, amely egy konkrét kívánatos viselkedés megjelenését célozza meg a feleknél. Csak arra van lehetőség, hogy olyan megállapodás szülessen, amelyben mindkét fél nyertesnek érezheti magát, és ezáltal csökken a köztük lévő feszültség, javul a kapcsolatuk, azaz közvetve terápiás hatást érhetünk el.

Mindezek érdekében igyekszünk megelőzni az indulatok megjelenését, vagy jelentkezésükkor minimálisra csökkentjük azokat. Néhány aktuális problémára fókuszálunk, és azok jövőbeli megoldásáról tárgyalunk. A felek közötti írásbeli szerződés arról szól, hogy konkrét dolgokban hogyan kell együttműködni a jövőben.

Válási mediáció

Célja, hogy a békés elválás biztosítása, a később is szükséges együttműködések fenntartása érdekében (pl. gyermekeik kapcsán) a párok minél gyorsabban megállapodjanak a vagyoni, gyermek-elhelyezési és kapcsolattartási kérdésekben, valamint a válást követő új életük kialakítása könnyebb legyen.