Bizalmatlanság-abúzus séma

A bizalmatlanság-abúzus séma “tulajdonosa” olyan világban él, amelyben az emberek bántják, kihasználják, meglopják, becsapják egymást. Alapfeltevése, hogy mások mindenképp rosszat akarnak neki.
A háttérben több ok állhat. A legsúlyosabb a gyermekkori aktív bántalmazás. Ilyen lelki síkon a folyamatos becsmérlés, fizikai oldalon a verés, netán a megrontás. (A testi és érzelmi elhanyagolás – nem ügyelnek a gyermek étkezésére, csak legyintenek a problémáira – passzív forma, a következmény pedig inkább az érzelmi depriváció.) De elég lehet az is, ha a környezetedben lévő fontos felnőttek közül egy vagy több rendszeresen kiszámíthatatlanul viselkedett. Pl. amiért egyszer jutalmazott, máskor büntetett. Vagy követhetetlenül gyorsan, világos ok nélkül változott a viselkedése. Mondjuk, egyik pillanatban még nevet és játszik veled, aztán hirtelen, magyarázat nélkül, sértődötten elvonul. A harmadik lehetőség a mintakövetés. Talán eltanultad az apukád világképét.
Ahogy ebben az ismertetőben olvashatod, a sémára háromféle reakció adható. Ha elfogadod a bizalmatlanság-abúzus sémát, ebben az esetben belenyugszol, hogy mindenki ártani akar neked. A furcsa az egészben, hogy szó szerint elébe mész a pofonoknak; tehát bántalmazó partnert választasz. Hogy miért? Egy pszichológiai teória szerint hajlamosak vagyunk beleszeretni olyanokba, akik aktiválják a sémáinkat. (Egy agresszív férj/feleség naponta emlékeztet a korábbi borzalmakra. Egy kedves, az igényeidet tiszteletben tartó partner viszont olyan idegen…)
Választhatod elkerülésként az egyedüllétet, esetleg valamilyen szer használatát.
Ha túlkompenzálsz, megelőző intézkedéseket teszel, akár olyan szinten, hogy te csapsz be másokat. Egy másik lehetőség az erőltetett optimizmus. Valaki becsaphat huszonhétszer is, mégis, bizalommal kell lenni iránta…
Folyt. köv.