Csökkentértékűség-szégyen séma

Az a hit, hogy buta, alacsony, magas, ügyetlen, unalmas… stb. vagy, illetve a kapcsolódó szégyen érzete. Népszerű kifejezéssel élve: nincs önbizalmad.
Aki elfogadja a sémát, az olyan világban él, ahol neki valamiféle defektje van. Az illető annyira ragaszkodik az elképzeléséhez, hogy hiába kap pozitív visszajelzést (“Nahát, milyen jó meglátásaid vannak!”), nem veszi komolyan. (Á, a Béla még nem ismer… ) Komolyabb esetben kritikus, akár bántalmazó partner mellett köt ki.
A séma elkerülése olyan viselkedésformák összességét jelenti, amelyek biztosítják, hogy az illető ne szembesülhessen saját csökkentértékűségével. Kerüli a társaságot, a közeli kapcsolatokat, az olyan helyzeteket, ahol kiderülhetne az “igazság”. Kudarckerülő: egy teljesítmény-szituációban (pl. vizsga, munkahelyi megmérettetés) a bukás elkerülése mozgatja őt, nem a siker. Mércéjét túl alacsonyra, esetleg túl magasra helyezi.
Aki túlkompenzálja a sémát, az enyhébb esetben kritikus másokkal, súlyosabb esetben viselkedése állandó dicsekvésbe, arroganciába, nagyképűségbe torkollik.
Folyt. köv.