Szóbeli bántalmazás

Nagyon sok nő él kapcsolatának börtönében. A férfi szinte észrevétlenül szipolyozza ki energiáját kritizáló mondataival, és ellentmondásos viselkedésével. A nő teljes mértékben összezavarodik, erején felül igyekszik a felé támasztott elvásásoknak megfelelni, hiába. Önbizalma lassan, mint a reggeli köd, szertefoszlik, s nem tudja reálisan, a valóságnak megfelelően látni kapcsolatát.

Nincs tisztábban azzal, hogy ő valójában az áldozat, s nem a felbujtó. Nem csak alacsony iskolai végzettségű nők tűrnek évekig, hanem tanult, intelligens nők is szenvednek az alattomos bánásmódtól.

Természetesen a férfiak is kerülhetnek az áldozat szerepébe, de ez ritka. Gyakrabban a nők szenvednek a szóbeli bántalmazás lélekkárosító hatásaitól. A bántalmazó fél nem akar egyenrangú kapcsolatot kialakítani partnernőjével, ő uralkodni akar, érezni és éreztetni akarja a másik feletti dominanciáját. Szakértők szerint azok a férfiak bántalmaznak szavakkal, akik éretlen és gyenge személyiségek, és valószínűsíthető, hogy gyermekkorukban ők is áldozatul estek szóbeli bántalmazásnak. Ha azt veszed észre, hogy partnered folyton lehurrog, kritizál, vagy vicc formájában próbál nevetségessé tenni, lehetséges, hogy áldozata vagy.

Mérlegelni kell, hiszen a szóbeli bántalmazást általában a testi erőszak követi. Ha véletlenül meglök, neked megy, vagy épp utadat állja, a saját biztonságod érdekében, jobb, ha faképnél hagyod az illetőt.