Negatív szülői minták

 

Szuperszülő – a mindentudó és mindent jobban tudó szülő
A szuperszülő narcisztikus személyiség, aki nehezen érti meg mások, köztük saját gyereke érzéseit is. Biztos benne, hogy kiváló szülő, gyerekétől ezért állandó csodálatot vár el. Mindig a figyelem középpontjában akar lenni, sokszor saját gyerekével is rivalizál. Kívülről magabiztosnak tűnik, mégis kisebbrendűségi érzések gyötrik őt. Elismerésre vágyik a munkában és a párkapcsolatban is, közben pedig képtelen elviselni, ha egy vitában nem neki lesz igaza. Túlzottan igényli mások tanácsát és biztatását a mindennapokban, de nehezen tűri az őszinteséget.

Mártír – az érzelmileg zsaroló szülő
„Hát ezt érdemlem én? Pedig mi mindent megtettem érted! Ne is törődj velem!” – a mártír szülők kedvenc szlogenjei. az ilyen típusú szülő gyakran úgy érzi, hogy cserébe joga van örökös kontroll alatt tartania gyereke életét. Ezzel öntudatlanul is bűntudatot és szorongást kelt benne. A mártír szülők gyerekei a békesség kedvéért a munkában és a párkapcsolatban is megtanulják másoknak alárendelni magukat.

A távolságtartó szülő
Szeretik a gyerekeiket, megadják nekik az egzisztenciális biztonságot, csak éppen nem tudják öleléssel, puszikkal kimutatni a szeretetüket. A gyerekek viszont mindennél jobban vágynának a szeretetre és az elfogadásra. Mivel otthon nem látott mintát az intimitás megélésére, a szeretet kimutatása felnőttként is problémát okozhat a párkapcsolatukban. Vagy követeli, szinte kizsarolja a szeretetet párjától, vagy pedig képtelen kezelni a másik szeretet-megnyilvánulásait és intim légkört teremteni az otthonában. A munkában viszont érzelemmentessége sokszor éppen előnyére válik, mert segít neki racionális döntéseket hozni.