Negatív szülői minták (folytatás)

(Folytatás)
Agresszor – a bántalmazó szülő
A bántalmazás skálája a verbális erőszaktól a fizikai erőszakig terjedhet, és minden formája tartósan befolyásolja egy gyerek személyiségét. nem is biztos, hogy a gyerek aktuális viselkedésére reagál. Sokszor inkább a munkából vagy a párkapcsolati nehézségekből adódó feszültséget vezeti le rajta. a rendszeresen ismétlődő erőszakkal azonban nehezen feldolgozható sérüléseket okoz neki. A bántalmazott gyerekek nem látják értékesnek magukat, és felnőtt korukban is kételkednek az őszinte dicséretben és érzelmekben. Gyerekkorukban azt tanulták meg, hogy akit szeretnek, az szélsőségesen kiszámíthatatlan, ezért párjukban is nehezen bíznak meg. Mivel otthon nem láttak mintát az együttműködésre, általában a munkahelyen is problémáik adódnak. Sokszor erőn felül teljesítenek, nehogy alkalmatlannak tartsák őket a főnökeik egy feladatra, stresszhelyzetben viszont indulatossá válhatnak, és rivalizálni kezdenek másokkal.

Szülősítő – a szereptolvaj
szülő
(parentifikáció) Minden szülőnek lehet olyan időszaka, amikor a kelleténél jobban támaszkodik a gyerekére. De ha ez kóros mértéket ölt, akkor gyakorlatilag ellopja a gyerekkorát. a szülősítő szülők gyerekei gyakran koraérettek, hiszen túl hamar fel kell nőniük a feladatokhoz. Felnőttként párkapcsolatukban is természetesnek tartják, hogy szolgáljanak valakit, vagy éppen még mindig a szülő érdekeit helyezik a párkapcsolatuk elé. A sok alárendelődésben azonban egy idő után már nem tudják megfogalmazni saját igényeiket, elbizonytalanodnak, a temérdek szolgálattól pedig kimerülnek.

A túlféltő-túlkötődő szülő
A szülő szeretetével ráfonódik gyermekére. Mindent megtesz érte, hogy ne essen bántódása, de ezzel az önálló döntés és kísérletezés lehetőségét is elveszi tőle. A feltétel nélküli elfogadást gyermekkorukban megszokták, párkapcsolatukban is ezt várják mindenkitől. Frusztrálttá válnak, ha nem úgy alakulnak a dolgok

Segíthetek?