Válás a családban – Szerepek felcserélődése 2.

Egy különköltözés előtt álló családban az anya azzal a problémával fordult hozzám, hogy a lánya nagyon ellenséges lett az apjával. A korábbi jó apa-lánya kapcsolat teljesen megváltozott az utóbbi időben. Komoly veszekedések vannak közöttük, amelyek néhány esetben a kislány dühkitöréséig fajultak. Kiderült, hogy amikor az anya belefáradt, és egyszerűen kivonult a szülők közötti vitákból, rövidesen a lánya vette át ebben a szerepét, és ő kezdett veszekedni az apával.
Ha ennél a példánál maradunk, az anya szülői szerepe, kompetenciája is megkérdőjeleződik ebben a helyzetben, akár el is veszítheti azt, a gyerek pedig teljes mértékben izolálódhat, magányossá válhat. Időlegesen tehát jónak tűnhet egy ilyen helyzet, az anyáról lekerül a viták terhe, később azonban a kapcsolat teljesen megszűnhet a szülők és a gyerek között.
Több veszélye is lehet egy ilyen helyzetnek, amiről már az előzőekben írtam. Most azt emelném ki, hogy ha a gyerek az egyik szülő támogatójává válik, a másik számára úgy tűnhet, hogy őt támadja, ellene fordul. Ezzel pedig szakadék keletkezik kettejük között.
A szerepek felborulásához nem feltétlenül kell, hogy válás legyen a családban. Előfordulhat az is, hogy az egyik szülő megbetegszik, de más helyzet is okozhat ilyen keveredést. A téma azért is fontos, és érdemes erre odafigyelni, mert az ilyen szerepfelcserélődésekből komoly tünetek is keletkezhetnek, például étkezési zavarok, falcolás, kortárs kapcsolati problémák. Ilyen esetben érdemes családterápiás segítséget kérni, aminek a segítségével a felborult szerepek helyreállíthatók.