MEGFELELNI AKARÁS 1.

A teljesíteni vágyás mögött sok-sok tényező állhat a háttérben. Ha ezekre rájövünk, könnyebb lehet a probléma megoldása is. Érdemes ilyenkor ránézni a családi kapcsolatainkra, neveltetésünkre, korai teljesítménnyel kapcsolatos élményeinkre, iskolai helyzetekre.
Legtöbbször fiatal nők keresnek meg azzal a problémával, hogy túlhajszoltnak, kimerültnek érzik magukat. Túl sok feladatot vállalnak a munkahelyükön, nem tudnak nemet mondani az új megkeresésekre, melyek jó lehetőségeknek, kihívásnak tűnnek. Előfordul, hogy önmaguk „túlvállalása” testi tüneteket is eredményez. Ilyenkor – jó esetben – rájönnek, hogy ez nem mehet így tovább, és segítséget kérnek.
Nézzünk egy kicsit a fenti folyamat mögé, mely nyilván nem csak fiatal nőkkel fordulhat elő. A mai felgyorsult világban az önmegvalósítás, a karrierépítés már nem ismeretlen fogalmak senki számára. Ma már könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor azért, hogy megtartsuk vagy megszerezzük jónak vélt állásunkat, gyakran vállalunk plusz feladatokat, túlórázunk, veszünk magunkra olyan felelősséget, ami a szaktudásunkkal, tapasztalatunkkal nem lenne elvárható. A munkáltató nagyon kedveli, és szívesen alkalmazza ezeket az embereket, mivel motiváltnak, felelősségteljesnek, terhelhetőnek, céltudatosnak látja őket. Ezek a fogalmak nem véletlenül gyakori szereplői egy ígéretesnek tűnő önéletrajznak.