VÁLÁS A CSALÁDBAN 1.

„Anyád nem akar velem kibékülni.” „Apád itt hagyott minket.” „Csak miattad maradtunk együtt eddig.” „Apáddal képtelenség együtt élni, ezt te is tudod.” „Döntsd el te, hogy kivel szeretnél élni.”
Kimondva vagy akár kimondatlanul, de ezek a mondatok gyakran elhangzanak a válófélben lévő családoknál a szülők szájából a gyerek felé. Olyan helyzetekről lesz most szó, amikor a gyerek már nagyobb, kamasz, tehát a szülők azt gondolják, hogy meg lehet beszélni vele dolgokat. Tegyük hozzá, hogy joggal gondolják ezt, csak az nem mindegy, hogy mit beszélnek meg vele és hogyan.
A válás a családban mindenki számára nehéz helyzet. Ebben a gyakran hosszan, akár évekig elhúzódó folyamatban elkerülhetetlen, hogy sérüljenek a családtagok. Ha azonban néhány fontos dolgot szem előtt tartanak a szülők, akkor a sérülések mértéke csökkenthető. Olyan automatikus működések indulnak be ilyenkor a családtagokban, amelyeket, ha tudatosítunk, az nagymértékben segíthet.
Nehéz elkerülni azt, hogy amikor a szülő egyébként is teljesen tanácstalan, ne a gyerekével beszéljen a problémáiról. Hiszen olyan nagy már, olyan sok dologról lehet vele beszélni… A válást sok családban még ma is szégyenteljes dolognak tartják, kudarcnak, amiről nem lehet „idegeneknek” beszélni. Pedig nagyon fontos lenne, hogy a szülők olyan külső személlyel tudjanak beszélni, aki tanácsot tud adni, támogatni tudja őket ebben a folyamatban, legyen ez akár a nagyszülő, barát, jó ismerős, vagy szakember. Ha nem így tesz a szülő, könnyen bevonódhat ebbe a helyzetbe a gyerek.
Elsőként fontos leszögezni, hogy a gyerek bármilyen nagy már, ebben a helyzetben a szülők gyereke, nem barát vagy barátnő. Nagy károkat okozhat, ha olyan dolgokat beszélünk meg vele, mint például, hogy mi volt a gond a szülők házasságában, esetleg ki csalt meg kit, elkezdjük a gyerek előtt hibáztatni a másik felet. Gyakran nem is kell, hogy ezek ki legyenek mondva. Könnyen „átmennek” a gyerek felé a negatív megjegyzések egy arckifejezéssel, egy nézéssel, azzal, hogy nem szólnak egymáshoz a szülők.